Kan man träna med smink eller är det en dålig idé? Svaret beror på hur lätt eller hårt sminkad du är, vilken typ av smink du använder, vilken typ av hud du har och hur intensivt ditt träningspass är. Om din träning får dig att svettas mycket är det en dålig idé att använda smink. Ett hårt sminkat ansikte på ett gym eller ett träningspass ger dessutom intrycket att du kanske inte är särskilt seriös i din träning.

Träning

Det är viktigt att träna för att få god hälsa och välmående. Ett träningspass kan innebära hård och intensiv träning som exempelvis MMA, crossfit, handboll, thaiboxning eller lättare träning som yoga, workout eller att lyfta vikter på ett gym. Om du väljer att träna under lunchen och är sminkad på jobbet är det viktigt att inte röra ansiktet när du tränar eftersom bakterier kan ta sig in i de öppna porerna. Detta kan orsaka att din hud blommar upp i hudirritation och finnar.

Ta hand om huden efter träning

Om du använder smink under träningen är det väldigt viktigt att du tar hand om din hud efteråt. Vi har alla olika hud och för en del fungerar det bra att träna med makeup medan det för andra är en katastrof för deras hud. Oavsett om du har en tålig eller ömtålig hud bör du ta hand om din hud efter träningen för att reparera eventuella problem som orsakats av smink. Detta är särskilt viktigt om du svettas mycket. För dig som har problem med acne gäller det att vara mycket försiktig. Var noga med att ta hand om din hud och tvätta bort allt smink efter ett träningspass.

Makeup för lättare träningspass

Självklart kan du träna med lättare makeup så länge som träningen inte är högintensiv. Det finns produkter som fungerar ganska bra med träning som är mattade och vattenfasta. Välj att använda bra primer, concealer och foundation. Var noga med att använda produkter av mycket god kvalitet som exempelvis makeup från Apotek Hjärtat. Om du har ojämnheter eller blemmor i ansiktet kan du snabbt och enkelt dölja dem med en högkvalitativ concealer till bra pris från Apotek Hjärtat. Du kan välja mellan kräm, stift eller flytande form. Allt du handlar hos Apotek Hjärtat online kommer ge dig ICA-bonus plus fri frakt när du handlar över 99 kronor.

Smink för träning

Om du vet att du kommer att träna utan att ha tid att ta bort ditt smink före träningen är det bra att satsa på en naturlig makeup. Välj smink som inte är oljebaserad eftersom svett och olja inte är en bra kombination. En foundation som är lättare och mer flytande är ett bättre val. Idag finns även många fina och bra produkter som innehåller mineraler istället för olja. Använd en rengöringsprodukt som tar bort vattenfast smink men som samtidigt är mild nog att inte orsaka irritation på din hud. Använd gärna hudvårdande produkter såsom dag- och nattkrämer som passar din hudtyp. När du har en välmående hud kommer smink under träningen inte kunna orsaka någon egentlig skada. Var däremot noga med att ta hand om din hud efter träningen med noggrann rengöring samt välgörande hudvård.