Att få ekonomin att gå ihop som pensionär kan som för många andra vara knepigt. Som pensionär minskas oftast dina inkomster den dagen som du går i pension. Det kan vara en stor omställning att helt plötsligt behöva leva på mindre pengar än du är van vid. Om du vill att dina pengar ska räcka till mer ska du kolla in hejsenior.se som har massor med rabatter. Du kan genom att utnyttja olika rabatter få billigare mobilabonnemang, mat, resor, kläder och mycket mer. När du ska exempelvis byta elabonnemang kan du kolla in om det finns någon lämplig rabatt så att du kan få ner priset ytterligare. Om du tar för vana att alltid kolla vad det finns för rabatter innan du köper något kan du verkligen spara mycket pengar. Du kanske till och med kan göra mer saker än tidigare för att du nyttjar rabatter.

Ha alltid en buffert

Det spelar egentligen ingen roll om du är pensionär eller inte för om du ska ha en bra ekonomi måste du ha koll på dina pengar. Att ha en budget där du har stenkoll på alla utgifter är en bra grund för att du ska slippa känna ekonomisk stress. Om du inte hade en buffert när du blev pensionär är det dags att i första hand spara ihop till en sådan. Då har du alltid en krockkudde om något oförutsett skulle hända som kostar pengar. Om du har två månaders inkomster på ett sparkonto har du en bra grund att stå på.

Håll koll på dina utgifter

För att du ska få dina pengar att räcka till allt du vill göra är nyckeln att hålla koll på alla dina utgifter. Du kanske gör små inköp som du inte ens tänker på men som gör stor skillnad i det långa loppet. Om du köper kaffe på stan fler gånger i veckan eller äter lunch ute kan du snabbt spara ihop en större summa genom att dra ner på sådana saker. Du kan ta med dig kaffe hemifrån i en termos när du ska ut. Att bli medveten om ditt konsumtionsmönster är första steget för att få kontroll på ekonomin. Att storhandla och handla varor i säsong och som är på extrapris är ett bra sätt för att få ner matkostnaderna. Försök och vrida och vända på saker för att se om det går att få det billigare som exempelvis försäkringar, olika abonnemang och lån.