Merchandise kan i folkmun förkortas till merch och beskriver de produkter som är framtagna med inspiration av en fiktiv värld eller ett varumärke. Merchandise kan alltså antingen vara de produkter som är inspirerade av en film, eller de produkter som säljs på din favoritartists hemsida. Vilket intresse du än har eller vad du är ett fan av, så finns det produkter du kan köpa. Det finns många fördelar med att köpa merch – dels så stöttar du din favoritartist eller tv-serie men det är även ett sätt att bryta isen när du ser att någon bär exempelvis en tröja från en tv-serie du också gillar. Om du är osäker på vad du ska köpa till någon i present så är merchandise en bra idé. Om du vet att ditt brorsbarn älskar filmen Frost så finns det massor av produkter du kan välja bland och ge bort som en present som garanterat kommer att uppskattas. En del merchandise går att köpa i fysiska butiker, men den största marknaden för merchandise finns online.

Det finns mycket merchandise att välja bland. Här är några exempel:

Star Wars

Star Wars, eller Stjärnornas krig som den heter på svenska, är en filmserie som började redan på 1970-talet och är ännu aktiv och populär då det fortfarande produceras filmer, tv-serier och merchandise kring filmserien. När filmserien först slog igenom var de snabba med att se potentialen och började sälja merchandise. Idag är tidig merchandise från filmserien värd väldigt mycket pengar eftersom de har ett samlarvärde. Men det görs även merchandise baserad på de nyare filmerna. Bland de mest populära Star Wars-produkterna som säljs idag så ligger Baby Yoda merch i topp och den gulliga figuren finns både som gosedjur, nyckelringar och som tryck på klädesplagg.

Marvel och DC

De som idag har mer eller mindre monopol på superhjältar är Marvel och DC. De gör filmer och tv-serier om superhjältarna vi även kan läsa om i deras serietidningar. Det är både de klassiska superhjältarna Batman och Spindelmannen, men även de något nyare som Harley Quinn och Wanda Maximoff. Det finns allt ifrån träningskläder till mjukiskläder till inredning som följer ett superhjältetema.

Harry Potter

När Harry Potter slog igenom på 1990-talet bland barn var de inte sena med att utveckla varumärket och sälja produkter på temat. Idag säljs det merchandise inspirerat av Harry Potters magiska värld både till vuxna och barn. Det finns allt ifrån kläder till inredning till festprylar, pussel, gosedjur, figurer och spel på temat.

Disney

Precis som med Harry Potter så är kanske den första målgruppen för Disney barn. Men eftersom filmerna kan uppskattas av människor i alla åldrar så finns det produkter för både vuxna och barn. Oavsett vilken som är din Disneyfavorit så finns det massor av produkter att välja bland. Såväl gamla klassiker som Snövit och de sju dvärgarna till filmen Frost som fullkomligt exploderat i popularitet bland den här generationens barn.