Att löpa är ett bra och effektivt sätt att både hålla sig i form och gå ner i vikt. När du börjar träna är det viktigt att du tar det lugnt i början så att kroppen får bygga upp muskler och kondition. Då kommer kroppen orka och bli stark.

Rätt utrustning

Först måste du införskaffa bra utrustning. Det som är bra med just löpning är att det är en relativt billig sport. Men du bör köpa så bra skor som du har råd med. I början behöver du inga speciella löpskor, dock sportskor som sitter bra på foten. Gå gärna till en sportaffär och be dem hjälpa dig att hitta skor som fungerar för både dina fötter, fotvalv och ben. Fel skor kan ge dig problem med både knän och rygg. Förutom sportskor så behöver du sköna kläder att springa i. Det kan vara inspirerande och roligt att köpa nya löpartights när du sätter igång med träningen, men du kan lika väl börja med ett par gamla joggingbyxor, t-shirt och något långärmat. För kväll, höst och vinter är det viktigt med reflexväst. Antingen köper du en löparjacka med reflexer eller så använder du reflexvästen som du köpt för 40 kronor i mataffären. Det väsentliga är att du syns i mörker.

Börja träna

Ett misstag som många gör är att de går ut för snabbt i början. Naturligtvis är det skillnad på om du är 18 år eller 38. Om du inte tränat på länge bör du börja med gång. Sedan varvar du gång med kortare löpningar, som mellan två lyktstolpar. Utöka långsamt dina joggsträckor. För att kroppen ska må bra är det också viktigt att den får återhämta sig. Löpträna inte varje dag, utan låt kroppen vila minst en dag. Däremot kan du promenera alla dagar.

Anmäl dig till ett lopp

Att anmäla sig till ett lopp som Tjejmilen eller Göteborgsvarvet är ett bra sätt att verkligen komma igång med träningen. Bäst är det om du anmäler dig tillsammans med en kompis. Dels kan ni träna tillsammans och uppmuntra varandra, dels är det större chans att du verkligen genomför loppet om du anmält dig tillsammans med en kompis eller familjemedlem. Däremot behöver ni inte löpträna eller löpa loppet tillsammans, då olika personer löper i olika takt. För att orka träna är det viktigt att du löper i din takt och inte jämför dig med andra.