Vill du går ner i vikt? Har du försökt med alla möjliga metoder men går snarare upp i vikt? Istället för att fokusera på siffrorna på vågen ska du satsa på din hälsa – så kommer du samtidigt att gå ner i vikt.

Hälsa istället för vågen

Det finns en anledning till att du väger just det du väger. Mycket handlar om mat- och motionsvanor, men det kan också handla om stress, sömn, sjukdom eller hormonell rubbning. Det är vanligt att det är siffrorna på vågen som vi fokuserar på, istället för orsaken till siffrorna. Genom att jojo-banta och testa olika metoder stressar du kroppen, vilket ofta leder till motsatt resultat. Fråga dig ärligt varför du har den vikt som du har. Ett tips är att skriva ner både ungefärlig vikt och livsstil under de senaste 10-20 åren. Tänk igenom vilka jobb du haft, graviditeter, sjukdomar, stress, träning, matvanor och sömn. Kan du se ett mönster? Det är också bra om du kan se när du verkar ha ökat i vikt. Var det efter en graviditet? Under tiden på ett jobb som du vantrivdes på? Eller har du bara känt dig stressad under de sista fem åren? Om vi lever hälsosamt, äter bra och varierat, rör på oss, sover och inte stressar för mycket, så kommer vi faktiskt väga alldeles lagom. Istället för att du försöker banta bort 30 kilo som kommit på grund av stress, så är det bättre och effektivare att ta tag i stressen.

Stress och sömn

Om du har problem med stress eller sömn (som ofta hör samman) är det mycket svårt att gå ner i vikt. Kroppen är i försvarsläge, beredd på att något ska hända och vill inte alls släppa iväg någon övervikt. Tänk om det händer något!? Så du och kroppen bråkar om hur läget verkligen ligger till: du känner stress över att du väger för mycket och kroppen är stressad och vill behålla alla kilon som finns. Inte för att det kanske kommer en dålig dag i framtiden, utan för att kroppen, både fysiskt och mental, upplever att det är spöregn och livsfara just nu. Det första som du alltså behöver göra är att arbeta med din sömn och minska stressen i livet. Du behöver kanske byta jobb eller gå ner i arbetstid för din hälsas skull. Jämför dig inte med andra. När du börjar sova bättre kan kroppen slappna av. Då kan den också börja minska i vikt. Det pågår mycket forskning om just övervikt, sömn och stress och det kan vara smart är gå in på Karolinska Institutets hemsida och lära dig mer om kroppens mekanismer. Ju mer kunskap du har, desto bättre kommer du förstå hur din kropp reagerar. Förutom sömn och stress är det viktigt att äta varierat. Ät inte bara tomater eller majs, utan se till att du äter minst femton olika grönsakssorter i veckan.