Livet på landet lockar fler och fler. I och med globaliseringen har möjligheten att bo på landet blivit än större. Vad ska du då tänka på om du ska flytta från storstan till landet?

Från storstan…

Det är stor skillnad på att bo i Stockholm eller Göteborg och på en gård ute på landet. När du bor i stan har du tillgång till ”allt” och kan enkelt förflytta dig med buss eller andra kommunikationsmedel. På landet måste du ha egen bil och det är större avstånd. Samtidigt har globaliseringen medfört att du kan bo på landet och samtidigt driva ett företag mot Frankrike eller Helsingfors. Innan du köper hus på landet kan det vara viktigt att tänka igenom de stora förändringarna: om det händer något med gården måste du ta tag i det själv. Om du vill resa utomlands måste du planera på ett annat sätt, särskilt om du har djur.

Till landet

Det finns många fördelar med att bo på landet: du får mycket mer frihet, lugn, ro och möjligheter att ha häst, köra skoter eller driva jordbruk. Du kan också köpa ett tämligen billigt hus på landet, förvisso med vissa renoveringsbehov, men du kan leva riktigt billigt. Innan du köper hus bör du tänka igenom hur du vill försörja dig. Är du utbildad inom sjukvård eller skola kan du bo överallt. Om du däremot vill jobba med turism kan det vara klokt att planera och lära dig mycket innan du sätter igång. Det är många som vill flytta ut på landet för att kunna driva en gård. Då är det klokt om i alla fall en av er har ett vanligt jobb medan ni bygger upp er verksamhet.