Uppnå dina drömmarUppnå dina drömmar

LivsstilLivsstil

Satsa på hälsa och gå ner i vikt

Vill du går ner i vikt? Har du försökt med alla möjliga metoder men går snarare upp i vikt? Istället för att fokusera på siffrorna på vågen ska du satsa på din hälsa – så kommer du samtidigt att gå ner i vikt.

Hälsa istället för vågen

Det finns en anledning till att du väger just det du väger. Mycket handlar om mat- och motionsvanor, men det kan också handla om stress, sömn, sjukdom eller hormonell rubbning. Det är vanligt att det är siffrorna på vågen som vi fokuserar på, istället för orsaken till siffrorna. Genom att jojo-banta och testa olika metoder stressar du kroppen, vilket ofta leder till motsatt resultat. Fråga dig ärligt varför du har den vikt som du har. Ett tips är att skriva ner både ungefärlig vikt och livsstil under de senaste 10-20 åren. Tänk igenom vilka jobb du haft, graviditeter, sjukdomar, stress, träning, matvanor och sömn. Kan du se ett mönster? Det är också bra om du kan se när du verkar ha ökat i vikt. Var det efter en graviditet? Under tiden på ett jobb som du vantrivdes på? Eller har du bara känt dig stressad under de sista fem åren? Om vi lever hälsosamt, äter bra och varierat, rör på oss, sover och inte stressar för mycket, så kommer vi faktiskt väga alldeles lagom. Istället för att du försöker banta bort 30 kilo som kommit på grund av stress, så är det bättre och effektivare att ta tag i stressen.

Stress och sömn

Om du har problem med stress eller sömn (som ofta hör samman) är det mycket svårt att gå ner i vikt. Kroppen är i försvarsläge, beredd på att något ska hända och vill inte alls släppa iväg någon övervikt. Tänk om det händer något!? Så du och kroppen bråkar om hur läget verkligen ligger till: du känner stress över att du väger för mycket och kroppen är stressad och vill behålla alla kilon som finns. Inte för att det kanske kommer en dålig dag i framtiden, utan för att kroppen, både fysiskt och mental, upplever att det är spöregn och livsfara just nu. Det första som du alltså behöver göra är att arbeta med din sömn och minska stressen i livet. Du behöver kanske byta jobb eller gå ner i arbetstid för din hälsas skull. Jämför dig inte med andra. När du börjar sova bättre kan kroppen slappna av. Då kan den också börja minska i vikt. Det pågår mycket forskning om just övervikt, sömn och stress och det kan vara smart är gå in på Karolinska Institutets hemsida och lära dig mer om kroppens mekanismer. Ju mer kunskap du har, desto bättre kommer du förstå hur din kropp reagerar. Förutom sömn och stress är det viktigt att äta varierat. Ät inte bara tomater eller majs, utan se till att du äter minst femton olika grönsakssorter i veckan.

Börja löpträna

Att löpa är ett bra och effektivt sätt att både hålla sig i form och gå ner i vikt. När du börjar träna är det viktigt att du tar det lugnt i början så att kroppen får bygga upp muskler och kondition. Då kommer kroppen orka och bli stark.

Rätt utrustning

Först måste du införskaffa bra utrustning. Det som är bra med just löpning är att det är en relativt billig sport. Men du bör köpa så bra skor som du har råd med. I början behöver du inga speciella löpskor, dock sportskor som sitter bra på foten. Gå gärna till en sportaffär och be dem hjälpa dig att hitta skor som fungerar för både dina fötter, fotvalv och ben. Fel skor kan ge dig problem med både knän och rygg. Förutom sportskor så behöver du sköna kläder att springa i. Det kan vara inspirerande och roligt att köpa nya löpartights när du sätter igång med träningen, men du kan lika väl börja med ett par gamla joggingbyxor, t-shirt och något långärmat. För kväll, höst och vinter är det viktigt med reflexväst. Antingen köper du en löparjacka med reflexer eller så använder du reflexvästen som du köpt för 40 kronor i mataffären. Det väsentliga är att du syns i mörker.

Börja träna

Ett misstag som många gör är att de går ut för snabbt i början. Naturligtvis är det skillnad på om du är 18 år eller 38. Om du inte tränat på länge bör du börja med gång. Sedan varvar du gång med kortare löpningar, som mellan två lyktstolpar. Utöka långsamt dina joggsträckor. För att kroppen ska må bra är det också viktigt att den får återhämta sig. Löpträna inte varje dag, utan låt kroppen vila minst en dag. Däremot kan du promenera alla dagar.

Anmäl dig till ett lopp

Att anmäla sig till ett lopp som Tjejmilen eller Göteborgsvarvet är ett bra sätt att verkligen komma igång med träningen. Bäst är det om du anmäler dig tillsammans med en kompis. Dels kan ni träna tillsammans och uppmuntra varandra, dels är det större chans att du verkligen genomför loppet om du anmält dig tillsammans med en kompis eller familjemedlem. Däremot behöver ni inte löpträna eller löpa loppet tillsammans, då olika personer löper i olika takt. För att orka träna är det viktigt att du löper i din takt och inte jämför dig med andra.

Gå dig smal

Gång är bland de mest effektiva sätten att gå ner i vikt på. Det finns miljontals människor världen över som har kommit i form genom att bara promenera.

Promenader – räcker det?

Räcker det verkligen med promenader för att gå ner i vikt? Ja, faktiskt. Det som gör promenader så effektivt för att gå ner i vikt är att

  • du kan gå överallt
  • det kräver ingen dyr utrustning
  • du blir inte så hungrig efteråt
  • det är lätt att sätta igång.

Promenader är lågintensiv motion. Det innebär att du efter promenaden inte är lika hungrig som om du sprungit på en crosstrainer i en timme. Det är många som tränar intensivt, för att sedan komma hem och äta upp alla kalorier som de förbränt. Det är också mycket lättare att bara ta på sig skorna och ta en promenad än att behöva åka till gymmet. Läs hälsotidningen iForm, så kommer du hitta mycket inspiration och kunskap om hur du kan gå dig smal.

Gör promenaderna mer effektiva

För att du ska gå ner i vikt krävs det att du går kontinuerligt och nog långt. Ett tips är att använda stegräknaren på din mobil. Hur långt brukar du gå per dag? Arbeta dig upp till minst 10 000 steg per dag. Många kan behöva gå 15 000 steg om dagen för att verkligen gå ner i vikt, men det beror också på dina matvanor. För att göra promenaderna mer effektiva bör du först och främst se över din kost. Ät mer frukt och grönt, skippa godis och läsk. Sedan kan du testa viktväst eller/och stavar för att göra det lite jobbigare för kroppen. När du börjar med viktväst ska du ta det lugnt i början. Ta kortare promenader med viktvästen och låt kroppen bygga upp nödvändiga muskler.

Nästa steg i livet

Upplever du att livet står still? Att det inte händer något? Då är det dags att du tar tag i ditt liv. Vad är ditt nästa steg?

Gör något nytt

För att må bra och utvecklas som människa är det viktigt att ständigt lära sig nya saker och våga ta nya steg i livet. För vissa handlar det om stora steg som att flytta, börja studera eller start ett företag, för andra är det att våga resa jorden-runt eller bestiga Kebnekaise. Det är många som känner sig missnöjda i livet och omedvetet väntar på att någon annan ska fixa det. Så fungerar det inte. Du måste ta tag i ditt eget liv.

Fatta ett beslut

För att ta nya kliv i livet behöver du först bli medveten om att du står stilla på samma plats. Sedan måste du hitta det du vill göra och fatta ett beslut. Om du trivs med ditt jobb kan du utmana dig genom att anmäla dig till ett lopp som Vasaloppet, starta en blogg eller bygga ett växthus. Det är tråkigt när det inte händer något i livet. Ofta behöver vi bara börja med något nytt, så lär vi plötsligt känna nya människor och uppleva äventyr.

Vad är din dröm?

Har du en dröm som du alltid velat uppnå? Våga satsa på din dröm, hur liten eller stor den än är. Människor som vågar förverkliga drömmar får mycket mer spännande liv och även fler vänner.

Din dröm

Vad är din dröm? Det som du ofta tänker på eller alltid har velat göra? För en person kan det vara att testa extremsporter som bungyjump eller vandra Kungsleden, för andra kan det vara att våga flytta utomlands eller bo på landet med hund och katt. Börja samtala om dina drömmar med en vän eller din livspartner. Ett tips är att börja med att fråga dem vad de har för drömmar. Berätta sedan om dina. Uppmuntra varandra att genomföra drömmarna, så har ni båda kommit en bra bit på vägen.

Första steget

Alla drömmar kan inte uppnås, men du kan sikta på något i närheten av den ultimata drömmen. Om du brukar läsa resetidningen Vagabond och skulle vilja resa jorden runt i ett år, så kan det vara svårt om du har barn som går i skolan. Men du kan i alla fall ta med dig familjen på en lite längre resa. Om du alltid drömt om att bestiga Mount Blanc, kan du alltid börja med Kebnekaise.

Flytta från storstan till landet

Livet på landet lockar fler och fler. I och med globaliseringen har möjligheten att bo på landet blivit än större. Vad ska du då tänka på om du ska flytta från storstan till landet?

Från storstan…

Det är stor skillnad på att bo i Stockholm eller Göteborg och på en gård ute på landet. När du bor i stan har du tillgång till ”allt” och kan enkelt förflytta dig med buss eller andra kommunikationsmedel. På landet måste du ha egen bil och det är större avstånd. Samtidigt har globaliseringen medfört att du kan bo på landet och samtidigt driva ett företag mot Frankrike eller Helsingfors. Innan du köper hus på landet kan det vara viktigt att tänka igenom de stora förändringarna: om det händer något med gården måste du ta tag i det själv. Om du vill resa utomlands måste du planera på ett annat sätt, särskilt om du har djur.

Till landet

Det finns många fördelar med att bo på landet: du får mycket mer frihet, lugn, ro och möjligheter att ha häst, köra skoter eller driva jordbruk. Du kan också köpa ett tämligen billigt hus på landet, förvisso med vissa renoveringsbehov, men du kan leva riktigt billigt. Innan du köper hus bör du tänka igenom hur du vill försörja dig. Är du utbildad inom sjukvård eller skola kan du bo överallt. Om du däremot vill jobba med turism kan det vara klokt att planera och lära dig mycket innan du sätter igång. Det är många som vill flytta ut på landet för att kunna driva en gård. Då är det klokt om i alla fall en av er har ett vanligt jobb medan ni bygger upp er verksamhet.

Vikten av en bra skönhetsrutin

För att din hud ska må bra är det viktigt att du dagligen tar hand om den. Skapa en bra skönhetsrutin, så blir det lättare att både få huden att skina och blemmorna att hålla sig på avstånd.

Daglig skönhetsrutin

Att dagligen ta hand om ansiktet är viktigt. Du ska inte sova med smink i ansiktet, då får du lättare acne och blemmor. Förutom det är det svårare att få bort sminket dagen efter när mikroskopiska sminkrester fastnat i dina porer. Tvätta ansiktet med vårdande ansiktsprodukter för just din hudtyp morgon och kväll. Hitta en bra ansiktskräm som du sedan alltid smörjer in dig med. Vintertid kan du behöva ha en lite fetare kräm om du brukar få torr hud.

Vardagssnygg

Många kvinnor gillar att sminka sig innan arbetsdagen eller studierna. Fräschast är det oftast att bara använda mascara och satsa på en mer naturlig look. Använd concealer på blemmor och kring näsan och eventuellt en foundation, men inte för mycket. Lite rouge på kinderna ger en hälsosam look. Den naturliga looken fungerar på alla arbetsplatser och till alla kläder. Du hittar inspiration och sminktips i modetidningen Elle, vare sig du älskar mycket färg eller vill ha en mer nedtonad look.

Har du några frågor? Kontakta oss gärna genom det här formuläret!

spindeltjejen.se – Allt om livstil, hälsa och att uppnå dina drömmarspindeltjejen.se – Allt om livstil, hälsa och att uppnå dina drömmar