Bostadsmarknaden är tuffare nu än den någonsin varit tidigare. Att hitta en lägenhet att hyra är näst intill omöjligt och vill man hyra i andra hand behöver man vara beredd på att lägga ut en hel del pengar. Det enda valet för många människor är således att köpa lägenhet helt och hållet, vilket i sig är ett väldigt bra alternativ.

Bristen på hyreslägenheter är dock inte den enda anledning till att människor vill köpa en bostad. Det kan vara så att man inte hittar en hyreslägenhet som passar ens behov och standard eller att man helt enkelt vill göra en investering för framtiden. Att köpa en lägenhet, renovera den och sedan sälja vidare är ett bra sätt att tjäna pengar. Många stannar vid en bostad, medan andra väljer att köpa fler och till sist större fastigheter. Äger du en eller flera fastigheter behöver du dock lägga ner mycket tid på dina bostäder – speciellt om du väljer att sköta dem på egen hand. Med hjälp av professionell fastighetsförvaltning kan du dock få helhetslösningar där förvaltaren sköter allt åt dig.

Att köpa lägenhet – Bästa tipsen

Vad är det då som man ska tänka på när man ska köpa lägenhet och vad är viktigt att veta? Oavsett om du planerar att köpa flera bostäder eller din allra första lägenhet är de första stegen näst intill identiska. Här reder vi ut vad som gäller.

Bostadslån – För att köpa en lägenhet kommer du att behöva ansöka om ett bolån. Ett bolån gör det möjligt för dig att låna 85 % av bostadens totala kostnad. Resterande 15 % behöver du finansiera på annat sätt. Det kan vara genom sparade pengar eller med hjälp av ett privatlån.

Hitta en mäklare – Att bege sig in i bostadsmarknaden själv kan vara klurigt och när det kommer till stora summor pengar är det viktigt att det blir rätt. Visst kan du sitta och kolla på lägenheter online på egen hand, men när det kommer till visningar och eventuella köp gör du rätt i att kontakta en mäklare.

Våga vänta – Om du är i stort behov av en lägenhet kan det kännas stressande och det är lätt att man tar första bästa som man har råd med. Vi rekommenderar dock att du försöker ha is i magen. Det är inte bara lägenheten som du ska tycka om, utan även området som du ska bo i. Känner du dig minsta osäker är det bättre att våga vänta.

Nya amorteringskrav – Amorteringskraven som råder nu ser inte likadana som för några år sedan. Om du lånar mer än 4,5 gånger din vanliga bruttoinkomst kommer du t.ex. att behöva amortera extra, förutsatt att du har lånat mer än 50 % av bostadens värde.