Ibland kan det vara svårt att hinna med allt som vardagen kräver, så när man börjar fundera på sin hobby eller på att skaffa en kan det kännas överväldigande. De som haft samma hobby sedan de var barn har troligen lättare för att hålla den vid liv som vuxen. Man vet hur givande den varit i livet och hur mycket bättre man mått av den. Det är givetvis positivt om man kan hitta en hobby så tidigt som möjligt i livet, och att lyckas behålla den under åren. Men hobbys kan komma och gå. Vissa har lättare för att hitta nya intressen medan andra tar tid på sig men behåller intresset längre. När tiden inte räcker till kanske man frågar sig om hobbys verkligen är viktigt? Men när vardagen rullar på i samma gamla spår kan man behöva rensa tankarna och komma bort från alla måsten.

Hobby för barn

För barn som inte själva kommer på en hobby som känns rätt för dem, kan man behöva låta dem prova på lite olika aktiviteter. Det kan vara gymnastik till scrapbooking och allt däremellan. Man kan även leka eller samla på olika Pokemon leksaker eller andra Pokémon-saker där man får visa sin kunskap om Pokémon. Att utöva en hobby bör göra barnet gladare för stunden samtidigt som det kan vara stimulerande och givande. Barnet får en chans att fokusera på något hen tycker om samt koppla bort eventuella stressfaktorer. Andra fördelar med en hobby är:

  • Gemenskapen. Med en hobby kan det vara enklare att hitta nya vänner med samma intresse då man antingen kan prata om intresset eller utföra hobbyn tillsammans. För barn som har svårare att ta kontakt med andra barn kan en gemensam hobby underlätta.
  • Utvecklingen och förbättringen. De flesta hobbys innebär att man på något sätt kan bli bättre på dem. Det finns alltid utrymme att utvecklas och som barn kan man följa sin utveckling genom hobbyn, vilket kan vara tillfredsställande i sig.

Fördelar för vuxna

En stor fördel med en hobby för vuxna är just att man lättare kan komma ifrån vardagsproblemen när man tänker på något annat. Även positiva målsättningar och funderingar på vad som är nästa steg i livet, kan ibland ta på krafterna. Då kan en hobby hjälpa en att pusta ut och samla ny energi till de större målen och åtagandena i livet. Ordet hobby är för många förknippat med målning eller trädgårdsarbete, och många föreställer sig nästan professionella resultat snarare än amatörmässiga sådana. Men en hobby kan vara vilken fritidssyssla som helst, som tillför glädje, stimulans eller ro. Det kan vara att läsa en bra bok, laga mat, tälta ute i naturen eller kajakpaddling. Det är just avslappningen och känslan att slippa krav när man håller på med sin hobby, som gör att man kan återhämta sig från allt annat.

Har man fortfarande svårt att hitta en hobby, kan man fråga sig vad som är ens dröm och kanske hitta svaret där. Om drömmen är att springa ett maraton, kanske hobbyn är att träna för att förverkliga drömmen. Det är viktigt att man avsätter tid för sin hobby utan att få hobbyn att kännas som ett krav.

Så det spelar ingen roll vilken hobby man har, så länge man mår bra av den och tar sig tid till den.